Народно позориште и „професионална оријентација“

У уторак 6.11.2018. група ученика 7.и 8. разреда из матичне школе и издвојеног одељења у Горњој Врежини је у пратњи наставница Маше Вукадиновић и Ане Живковић посетило Народно позориште у Нишу као део реалих сусрета у пројекту Професионална оријентација. Ученици су сазнали више о занимањима шминкер, власуљар, костимограф и од водича чули причу о историјату ове институције.

01

02

03

04

05

06

07

08

09

Професионална оријентација

Професионална оријентација се и ове године спроводи у свим одељењима 7. и 8. разреда. Погледајте детаље са радионице „Пут способности“ у којој су ученици 7/1 испробавали своја чула.

Реализатори – Ана Живковић, Тамара Богдановић.

На родитељском састанку је такође одржана радионица ПО за родитеље – њихов задатак је био да препознају аутопортрет свог детета на основу цртежа и особина којима су ученици себе описали.

Објављено под Некатегоризовано

Професионална оријентација у млађим разредима

У оквиру програма Професионална орјентација, ученици продуженог боравка са учитељицама Бојаном Пешић и Јованом Матејевић, за млађе разреде су организовали представљање занимања и заната.

Објављено под Некатегоризовано

Интервју са бившим астронаутом Полом Ричардсом

Интервју са бившим астронаутом Полом Ричардсом https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_W._Richards

У понедељак 15.маја у 15 часова по нашем времену, ученици четвртог, шестог и седмог разреда су имали прилику да путем Скајпа разговарају са Полом Ричардсом, бившим НАСА астронаутом. Час је организовала наставница енглеског језика Ана Живковић. Ово је била прилика да сазнамо нешто више о занимању АСТРОНАУТ.

Разговор је остварен у сарадњи са америчком школом из Охаја тако да су ђаци обе школе наизменично постављали питања виртуелном госту. Сазнали смо да је боравио на Међународној свемирској станици у марту 2001. и да је био учесник осме мисије спејс шатла Дискавери. Такође је од укупно 307 сати проведених на тој мисији, 6 сати био ван станице у самом вакуум простору свемира, обављајући поправке Хабл телескопа. Препоручио је ђацима да своје даље образовање усмере ка природним наукама и инжењерству јер осим занимања астронаут, НАСИ и другим свемирским агенцијама су потребни образовани људи за разна друга пратећа занимања – научници, истраживачи, инжењери, механичари, пилоти…

Велику захвалност дугујемо Весни Лејн из Америке која нам је помогла да ступимо у контакт са Полом.

Објављено под Некатегоризовано

Девојчице имају реч

Догађајем “Девојчице имају реч” одржаном у Дели простору у Нишу, организација ЦРТА из Београда најавила је покретање кампање “Inspiring Girls” по узору на истоимену кампању из Велике Британије, чије је циљ оснаживање девојчица. Ова кампања позива жене различитих професија да посвете сат времена годишње за повратак у основне школе како би девојчицама, узраста од 10 до 14 година, кроз сопствени пример приближиле различите могућности у животу и каријери али и да би инспирисале девојчице да теже остварењу својих животних избора. Циљ кампање је да се и што већи број основних школа прикључи и организује сусрете успешних жена и девојчица.

На догађају у Нишу девојчице и дечаци из неколико нишких основних школа су кроз “speed dating” састанак разговарали са наставницом енглеског језика Аном Живковић која је освојила награду за најкреативније предавање на Microsoft глобалној конференцији у Торонту 2017. године, са менаџерком у уметности Маријом Петернел, модном дизајнерком Невеном Крагић, новинарком и пројектном менаџерком City  радија Иваном Петровић и Гораном Јовановић Пешић предузетницом и оснивачицом предузећа “МyGreenWаy”. Кроз дружење са успешним нишлијкама девојчице и дечаци су се ближе упознали са њиховим професијама, изазовима на које су наилазиле на професионалном путу, и приликама које су им се указалe.

(извор: http://crta.rs/kampanja-inspiring-girls-predstavljena-i-u-nisu/ )

Вест о догађају са више детаља прочитајте на http://radiocity.rs/vesti/lepe-vesti/6759/uspeh-niskih-dama-kao-inspiracija-devojcicama.html

Ученице 6. и 8. разреда из матичне школе као и ученице 8.разреда из истуреног одељења у Горњој Врежини, су учествовале у овом догађају у пратњи наставница Јасмине Лукић и Ане Живковић.

Објављено под Некатегоризовано

Дан девојчица

У оквиру манифестације посетили смо две успешне жене које су наше девојчице оснажиле у избору занимања разбијајући стереотипе о мушким и женским занимањима.Прва група је обишла полицијску испоставу Пантелеј у пратњи наше школске полицајке Лидије Шикић,колико је посета била изузетно потребна и успешна говори најбоље коментар једне ученице која је рекла“сад су ми се многе ствари разјасниле“.Захвалност дугујемо полицајки Лидији која је увек спремна да помогне,посаветује,дуго година ради као школски полицајац и увек се радо одазивала нашим позивима у оквиру ове манифестацијУ посети је било 10 девојчица са Данијелом Максимовић.Друга група је била у посети девојкама из ИТ сектора. 18 ученица 8. разреда ОШ ,,Чегар“ из Ниша, у пратњи наставнице Весне Станојевић, посетиле су Дели простор у Нишу и данас, на међународни Дан девојчица, разговарале са успешним девојкама које зарађују радећи послове у ИКТ сектору. Сусрет је омогућила и координирала Дели сарадница Емилија Златковић. Ученице су могле да чују занимљиве приче о путевима каријере ових успешних и креативних девојака и да се увере на њиховом примеру да је ИКТ сектор огромна слободна земља за све креативне и знатижељне особе, спремне на учење и авантуру без граница.

Објављено под Некатегоризовано