Ученици истуреног одељења VI/5 Основне школе Чегар у Горњој Врежини, данас су са својим наставником историје Александром Марковић обишли 53. Сајам књига и графике у Нишу.

Посетили су штандове наших највећих и најзначајнијих издавачких и књижарских кућа, са издањима из области књижевности, уметности, архитектуре, медицине, екологије, историје… Ове године су такође присутни штандови са речницима и уџбеницима страних језика, издањима за децу и антикварним књигама.

Издавачка кућа „Пчелица“, једна је од најпродуктивнијих када су у питању дечије и омладинске књиге. Представили су нам вишеструко награђивану едицију Слободана Станишића „Деца читају српску историју“, упознали нас са славним хајдуција, јунацима српске историје из XVIII и XIX века, који су се борили против турске власти, а затим едицију завршили представљањем славних вођа Првог и Другог српског устанка, Карађорђа и Милоша Обреновића.

Књиге ове едиције илустроване су и намењене ђацима, са циљем да децу заинтересују за догађаје и личности из националне историје.

У двемa књигама „Књегиње и краљице династије Обреновић и Књегиње и краљице династије Карађорђевић“ представљене су супруге неких од најзначајнијих владара у српској историји. Многе од њих су остале у сенци моћних фигура својих мужева, али ипак њихове појаве нису биле без трага, нарочито на пољу културног уздизања српског народа.

Сви издавачи су омогућили значајне сајамске попусте, а ученици су ову повољност и искористили, а затим и учествовали у наградној игри.

Док чекамо извлачење срећног добитника телевизора или комплета књига, поздрављамо вас са другог по величини сајма књига у Србији.