Излет до Нишке Бање возом

У понедељак 8.октобра 2018. реализовано је путовање ученика 2.разреда возом до Нишке Бање.

На пут је пошло 75 ђака, четворо учитеља, наставница енглеског језика, психолог школе и неколико родитеља. Ово путовање је организовано у оквиру тематске недеље под називом „Читај и скитај“ а на овај начин је повезано градиво неколико предмета. Деца су са уживањем, у другачијем окружењу усвајала знања: како купити возну карту, како се понашати у превозним средствима, како се пишу вишечлани географски појмови, како се пише и адресира разгледница…

01

02

03

05

06

07

08

09

10

11

Светска недеља свемира

Ученици одељења II-3 су у петак 5.10.2018. учествовали у глобалној акцији обележавања Светске недеље свемира. Они су кроз своје креативне маске представили све планете Сунчевог система и својим вршњцима, али и окупљеним родитељима и пролазницима, испричали занимљиве чињенице о небеским телима. Ова активност ученика наше школе нашла се и на званичном сајту http://www.worldspaceweek.org/ а објаву на Твитеру је подржао и Британски астронаут Тим Пик.

poster

timpik

wsw

01

02

03

04

05

06

07

08

09

Европски дан језика у Горњој Врежини

У издвојеном одељењу ОШ „Чегар“ у Горњој Врежини, 26.9.2018. године обележен је Европски дан језика. Програм обележавања припремиле су наставнице српског, енглеског и руског језика: Александра Стојановић, Маша Вукадиновић, Радмила Динић и наставница историје Александра Марковић. Циљ обележавања Европског дана језика јесте указивање на потребу учења матерњег и страних језика, јер су језици кључ разумевања међу људима и основа за интелектуални развој ученика.

Ученици старијих разреда, подељени у три групе (Србија, Русија, Енглеска) учествовали су у занимљивим активностима. Преводили су пословице са енглеског и руског језика проналазећи њихово значење у српском, транскрибовали имена из страних језика, учествовали у квизу знања из историје, говорили брзалице језицима које уче у школи, певали и рецитовали песме на руском, енглеском и српском језику. Већина активности захтевала је тимски рад, а ученици су још једном показали да су одлични тимски играчи. Направљени су и панои, један са поздравом „добар дан“ на свим европским језицима, а други са позајмљеницама из страних језика. Ученици су максимално били мотивисани за све активности, па су кроз забаву, смех и рад уживали у обележавању Европског дана језика.

01

02

03

04

05

06

07

08

Виртуелни обилазак Националног музеја Египта у Каиру

Ученици 5. разреда су путем Скајпа виртуелно обишли Национални музеј Египта у Каиру. Кустос је прошетао кроз музеј, помоћу камере приказао неке од експоната и одговарао на питања ученика. Видели смо Тутанкамонов престо, његове сандале, друштвену игру налик шаху, мумију и саркофаге, научили како се изговара који хијероглиф у натпису Тутанкамон.
Реализатори: Ана Живковић и Данијела Максимовић

Објављено под Некатегоризовано

Међународни пројекти на часовима енглеског језика

#SweetExchange је пројекат размене слаткиша који је замишљен тако да се повеже учење енглеског језика са учењем математике. Са партнерским школама из Грчке и Малте размењени су пакети слаткиша које су ученици дегустирали али осим тога, задатак је био да науче да на основу података са делкарације на производу израчунају проценат масти и шећера у сваком од слаткиша. Такође, идеја је била да се шаљу искључиво производи направљени у Србији (односно Грчкој и Малти) које није могуће уобичајено купити. Када су пакети са слаткишима стигли на одредиште, договорено је да се дегустација обави у исто време, и да ученици путем Скајпа једни са другима поделе своје утиске.

Реализатори – Ана Живковић, Горица Павловић-Рајковић и ученици 7. разреда.

Објављено под Некатегоризовано

Скајп маратон

И ове школске године, ученици који похађају Дигиталну секцију на енглеском језику су учестовали у глобалном Скајп маратону. Током 28. и 29. новембра 2017. у тих 48 сати, школе из целог света су се међусобно повезивале у циљу да током Skype-a-thon виртуелних дружења науче нешто ново и да заједнички „пређемо“ 10 милиона виртуелних миља. Циљ је постигнут и премашен, а ученици наше школе су виртуелно посетили вршњаке из Такертона ( Њу Џерси, САД) и „прошетали“ се са диносаурусима у Дино-парку у Индији. Превалили смо 8 293 виртуелних миља и тиме допринели успеху свих учесника.
Реализатор: Ана Живковић и ученици 5.разреда

Објављено под Некатегоризовано

Интервју са бившим астронаутом Полом Ричардсом

Интервју са бившим астронаутом Полом Ричардсом https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_W._Richards

У понедељак 15.маја у 15 часова по нашем времену, ученици четвртог, шестог и седмог разреда су имали прилику да путем Скајпа разговарају са Полом Ричардсом, бившим НАСА астронаутом. Час је организовала наставница енглеског језика Ана Живковић. Ово је била прилика да сазнамо нешто више о занимању АСТРОНАУТ.

Разговор је остварен у сарадњи са америчком школом из Охаја тако да су ђаци обе школе наизменично постављали питања виртуелном госту. Сазнали смо да је боравио на Међународној свемирској станици у марту 2001. и да је био учесник осме мисије спејс шатла Дискавери. Такође је од укупно 307 сати проведених на тој мисији, 6 сати био ван станице у самом вакуум простору свемира, обављајући поправке Хабл телескопа. Препоручио је ђацима да своје даље образовање усмере ка природним наукама и инжењерству јер осим занимања астронаут, НАСИ и другим свемирским агенцијама су потребни образовани људи за разна друга пратећа занимања – научници, истраживачи, инжењери, механичари, пилоти…

Велику захвалност дугујемо Весни Лејн из Америке која нам је помогла да ступимо у контакт са Полом.

Објављено под Некатегоризовано

Девојчице имају реч

Догађајем “Девојчице имају реч” одржаном у Дели простору у Нишу, организација ЦРТА из Београда најавила је покретање кампање “Inspiring Girls” по узору на истоимену кампању из Велике Британије, чије је циљ оснаживање девојчица. Ова кампања позива жене различитих професија да посвете сат времена годишње за повратак у основне школе како би девојчицама, узраста од 10 до 14 година, кроз сопствени пример приближиле различите могућности у животу и каријери али и да би инспирисале девојчице да теже остварењу својих животних избора. Циљ кампање је да се и што већи број основних школа прикључи и организује сусрете успешних жена и девојчица.

На догађају у Нишу девојчице и дечаци из неколико нишких основних школа су кроз “speed dating” састанак разговарали са наставницом енглеског језика Аном Живковић која је освојила награду за најкреативније предавање на Microsoft глобалној конференцији у Торонту 2017. године, са менаџерком у уметности Маријом Петернел, модном дизајнерком Невеном Крагић, новинарком и пројектном менаџерком City  радија Иваном Петровић и Гораном Јовановић Пешић предузетницом и оснивачицом предузећа “МyGreenWаy”. Кроз дружење са успешним нишлијкама девојчице и дечаци су се ближе упознали са њиховим професијама, изазовима на које су наилазиле на професионалном путу, и приликама које су им се указалe.

(извор: http://crta.rs/kampanja-inspiring-girls-predstavljena-i-u-nisu/ )

Вест о догађају са више детаља прочитајте на http://radiocity.rs/vesti/lepe-vesti/6759/uspeh-niskih-dama-kao-inspiracija-devojcicama.html

Ученице 6. и 8. разреда из матичне школе као и ученице 8.разреда из истуреног одељења у Горњој Врежини, су учествовале у овом догађају у пратњи наставница Јасмине Лукић и Ане Живковић.

Објављено под Некатегоризовано