Радионица за очување културног наслеђа

Под покровитељством Града Ниша, представник Центра традиционалне културе и духовности „Вук С. Караџић“, Миљко Петровић, одржао је Радионицу за очување културног наслеђа ученицима III/1 и III/4 одељења.

Ученици су научили како се зову и чему служе одевни предмети које су носиле девојчице после ослобођења од Турака у граду и селу. Научили су кораке народних игара „Дуње ранке“ и „Потам-повам“.

Миљко Петровић уручио је Захвалницу ОШ „Чегар“ за успешно учешће у пројекту.

01

02

03

04

05

06

07

08

09

Здрава храна

Одељење I-1 са учитељицом Лидијом Стојановић и у сарадњи са родитељима, је у оквиру пројекта „Здрава храна“ обишло локалну пијацу, где су купили воће, у учионици касније правили укусне здраве напитке и воћне салата, чули занимљивости и корисне савете о здравој исхрани и значају воћа.

05

06

01

02

03

04

Упознај мој град и околину – Ћуприја

Учитељи наше школе Драгана Јовановић и Биљана Стошић су и ове године узели учешће у пројекту „Упознај мој град и околину“ чији је оснивач Ненад Накић из ОШ „13. октобар“ из Ћуприје. Пети део овог пројекта оплеменили су и многобројни учесници из целе Србије и иностранства: две школе из Ниша, две школе из Чачка, школе Белегиса, Краљева, села Црнајка код Мајданпека, села Шљивовица код Мацката, Новог Пазара, села Стрелац код Бабушнице, Пирота, Косовске Каменице, Куманова као и ученици и колеге из школе, сарадници из Параћина и Јагодине и бројни донатори.

Време извођења ваншколске активности (пројекта) је од 12. до 14.10.2018. године.

Првог дана после окупљања, упознавања и обиласка школе домаћина пројекта, смештаја ученика и наставника, кренули смо у обилазак школе за музичке таленте, обилазак музеја Хорреум Марги и расадника кактуса „Норка“код Јањић Новице. Присуствовали смо и приредби поводом дана школе домаћина пројекта.

Другог дана смо обишли школу „Радоје Домановић“ у Параћину, манастир Пресвете богородице у селу Лесје, манастир Света Петке у селу Извор и извориште реке Грзе где су гости презентовали град и школе из којих долазе. Такође је организована и спортска активност за ученике и подељене су награде за прва три места победника у трчању.

Трећи дан смо провели у обиласку зоо врта у Јагодини и етно кућу у селу Јовац код колеге Павличић Ненада. Ту су сви учесници испевали химну пројекта.

Пројекат је едукативног и мултикултурног карактера, где учимо на лицу места дружећи се, где се спајају различите вере, средине и културе, где су равноправно укључени и ученици са сметњама у развоју, где су сви јединствени и нема разлике.

Сви учесници пројекта су се лепо дружили, дивно провели, оплеменили и растали са незаборавним успоменама.

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

Излет до Нишке Бање возом

У понедељак 8.октобра 2018. реализовано је путовање ученика 2.разреда возом до Нишке Бање.

На пут је пошло 75 ђака, четворо учитеља, наставница енглеског језика, психолог школе и неколико родитеља. Ово путовање је организовано у оквиру тематске недеље под називом „Читај и скитај“ а на овај начин је повезано градиво неколико предмета. Деца су са уживањем, у другачијем окружењу усвајала знања: како купити возну карту, како се понашати у превозним средствима, како се пишу вишечлани географски појмови, како се пише и адресира разгледница…

01

02

03

05

06

07

08

09

10

11

Светска недеља свемира

Ученици одељења II-3 су у петак 5.10.2018. учествовали у глобалној акцији обележавања Светске недеље свемира. Они су кроз своје креативне маске представили све планете Сунчевог система и својим вршњцима, али и окупљеним родитељима и пролазницима, испричали занимљиве чињенице о небеским телима. Ова активност ученика наше школе нашла се и на званичном сајту http://www.worldspaceweek.org/ а објаву на Твитеру је подржао и Британски астронаут Тим Пик.

poster

timpik

wsw

01

02

03

04

05

06

07

08

09

Маскенбал

Дечију недељу завршили смо „Даном за музику и забаву“. Ученици другог разреда прошетали су са својим маскама и костимима улицама у близини школе. Пролазници су били одушевљени маскенбалом.

01

02

03

Ученици трећег разреда прошетали су насељем, правећи параду „Јесењих шешира“.

05

06

07

Припремне предшколске групе

08

09

Дан за игру

Поводом Дечије недеље, која се одвија под мотом „Моје је право да живим срећно и здраво“, у среду 3.10.2018. године ученици другог разреда заједно са својим учитељима имали су активност „Дан за игру“.

01

02

03

04

05

Огледни час Бојане Пешић

Одржан огледни час у продуженом боравку.

Наставна јединица: Облици правоугаоника, квадрата, троугла и круга.

Тема: Предмети у простору и односи међу њима. Часу присуствовало петнаесторо колгиница и колега.

Час је иновативан, креативан и занимљив. Коментари колегиница и колега позитивни.

01

02

03

04

05

06